DWQA QuestionsCategory: שאלות מקורЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ НАДІЙНИЙ БАГАЖНИК ДЛЯ АВТОМОБІЛЯ
Rico Cannon asked 4 months ago

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ НАДІЙНИЙ БАГАЖНИК ДЛЯ АВТОМОБІЛЯ

Продовжуючи серію статей про вибір аксесуарів для перевезення вантажів на автомобілі сьогодні розглянемо, що таке багажна система, які бувають типи дахів автомобілів і на що слід звертати увагу при виборі багажника https://roofthuleua.blogspot.com/2024/01/thule.html.

Розглянемо в цій статті ці питання докладніше.

Спочатку відзначу, щоб не плутатися в термінах, що багажна система (або скорочено – багажник) – це комплект, що складається з поперечин (як правило, комплект складається з двох поперечок, матеріал – сталеві або алюмінієві) і чотирьох кріплень (упорів, які вставляються в прорізи знизу поперечок і потім затискаються на автомобілі).

І тільки вже після цього на багажник встановлюють автомобільний бокс, кріплення для велосипедів, кріплення для лиж і сноубордів, човнів або просто возять двері, сходи, будівельні матеріали і т.п.

Як і в багатьох речах, є багажники різних виробників, з недорогих:

– Kenguru (Україна), Amos (Польща) (ціновий діапазон 25-80 $),

в середньому ціновому діапазоні – Aguri (Польща), CarStyle (90-130 $),

самі ж кращі на ринку -Thule (Швеція), Whispbar (США) (150-300 $).

Виникають резонні питання – а в чому ж конкретно різниця між бюджетними і дорогими багажниками, чи дійсно варто переплачувати за бренд і чи можна якимось чином зекономити.

Якщо коротко – то різниця дійсно є, особливо для автомобілів з гладким дахом або інтегрованими рейлінгами. Який би не був дах Вашого автомобіля, розумно економити можна і потрібно, часом більш 1.000-1.500 грн.

Щоб володіти повною картиною на цю тему, необхідно розібратися, які є типи дахів автомобілів.

Залежно від типу даху, автомобілі можна умовно розділити на такі категорії:

– заводські штатні місця (в даху автомобіля спеціальні отвори або скоби або пази для закріплення багажника);

– заводські рейлінги (просвітні або інтегровані);

– водостоки (в основному для «вікових» автомобілів 80-90 років випуску);

– гладкий дах (коли нічого з перерахованого вище немає на даху автомобіля).

– звертаю увагу читача, що раніше водостоки на автомобілях мали форму жолоба з металевим карнизом, на сучасних же автомобілях – це просто поглиблення по краях даху уздовж всього даху автомобіля з гумовим ущільнювачем.

1. Заводські штатні місця вважаються найнадійнішим способом кріплення, оскільки вони спеціально призначені виробником для навантаження в цих точках і готові витримати вагу до 100 кг.

Щоб в штатні місця не потрапляла волога, зазвичай вони закриваються заглушками, але іноді бувають і екзотичні варіанти – наприклад, в Ford Focus під заглушками на перший погляд звичайна дах, а насправді там спеціальний ізоляційний матеріал, який треба «виколупати», щоб дістатися до кріпильного отвори. (Найпростіше це зробити плоскою викруткою.

Чаще всего крепежные места представляют собой отверстие с резьбой, куда вкручивается болт крепежа багажной системы. Чуть реже встречаются металлические скобы, в таком случае крепеж багажника имеет вид «краба», который обхватывает скобы.

2. Просвітні рейлінги – це заводські поздовжні

дуги на даху автомобіля, які мають просвіт між дахом і рейлінгом. Найчастіше вони мають трапецієподібний профіль, але іноді бувають і нестандартні – круглі, широкі, високі, близько примикають до даху, приклади:

– приклад стандартних – Renault Logan MCV універсал;

– приклад широких – Renault Duster;

– приклад круглих – Mitsubishi Outlander 2003-2007;

– приклад високих – Nissan Pathfinder;

– з маленьким просвітом;

На стандартні просвітні рейлінги існує чимало варіантів багажних систем, проте особисто я б при всій повазі не рекомендував брати Українські Kenguru або Польські Amos, тому що вони як мінімум без замків і кріплення не найнадійніше.

Якщо є фінансова можливість і хочеться взяти гарний по дизайну – тоді Ваш вибір повинен бути зроблений на користь:

-Whispbar з поперечиною Railbar (невиступаючі) або Throughbar (виступаючий) – це самий безшумний в світі багажник, ціна питання 200 $.

-Thule c поперечиною WingBar Edge (невиступаючі, найнадійніший в світі багажник), обійдеться в 240 $ або з поперечиною WingBar просвітний (найпопулярніший варіант, витримує найбільше навантаження – до 100 кг, вартість близько 180 $).

3. Інтегровані рейлінги

На сучасні автомобілі виробники все частіше встановлюють інтегровані рейлінги – це дуги, які примикають до даху уздовж автомобіля по всій своїй довжині.

З недорогих багажників теоретично можливо встановити Kenguru Rails або Amos Futura, однак, як і в випадку з просвітні рейлингами, я б не рекомендував їх в даному випадку – без замків не дуже викликають довіру (часто клієнти, замовивши і приїхавши на установку в результаті міняли свій вибір на більш надійний варіант), а також на сучасному автомобілі виглядають м'яко кажучи недоречно.

Я рекомендую у випадку з інтегрованими рейлінгами ставити:

– фірмові багажники Whispbar (210 $), багажну систему Thule-753 з поперечиною WingBar (205 $) або WingBar Edge (невиступаючі, ціна 250 $);

Однак тут також є можливість заощадити до 1.000 грн, замінивши в комплекті Thule-753 поперечки WingBar на їх аналог – наші фірмові CarStyle Stream або Aero. Адже поперечина – це всього лише алюмінієвий профіль, конструктивно нічого складного.

4. Автомобілі з водостоками

У 70-90-х роках більшість автомобілів володіли металевими бортиками – водостоками, у яких було дві функції – для стоку води, а також можна було за цей бортик закріплювати багажник.

Тому для таких автомобілів популярні варіанти недорогих багажних систем – в даному випадку я рекомендую брати Kenguru Uni (ціна питання 12 $ з квадратними палицями, 40 $ з аеродинамічними) або Amos Uni. Причому в даному випадку перевагу я б віддав Українському виробникові – якість не гірше, а з аеродинамічними поперечинами тільки Кенгуру є (у Поляків тільки з квадратними палицями).

5. Автомобілі з гладким дахом

Якщо на даху автомобіля немає ні штатних місць, ні рейлингів, ні водостоків – значить, що це гладкий дах і система кріплення багажної системи – за дверну арку.